Tiramisutaart

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Op zoek naar een leuke bakuitdaging? Dan is dit schattige tiramisutaartje een goed idee! In deze taart komen namelijk best verschillende elementen en technieken samen: decoratiebeslag maken, eieren splitsen en werken met gelatine bijvoorbeeld. De taart heeft een leuk decoratiebeslag aan de buitenkant en een heerlijke tiramisu vulling. Ik gebruikte 2 springvormen om deze taart te maken. Eén van 16 cm om de bodem in te bakken en één van 18 cm om de taart in op te bouwen. Ook heb ik limoensap toegevoegd aan de tiramisu vulling, dit geeft net een beetje extra frisheid aan de taart. Uit dit taartje snijd je 8-10 punten.

Decoratiebeslag en taartbodem

  • Bedenk hoe de buitenkant van jouw taart eruit moet gaan zien. Teken een sjabloon of zoek op het internet. 
  • Meng het eiwit, de suiker, de bloem en de cacao
  • Doe het decoratiebeslag in een spuitzak.
  • Leg je sjabloon onder een stuk wit bakpapier. Maak je decoratiebeslag ongeveer 20x35 cm. 
  • Spuit het beslag op het bakpapier in de vorm van je sjabloon.
  • Leg het bakpapier op een bakplaat en zet dit in de vriezer.
  • Als het decoratiebeslag met de cacao erdoor helemaal bevroren is kan je verder gaan met de rest van het beslag.

 

  • Doe de suiker en de 3 eieren in een kom. Klop dit au bain-marie op. 
  • Klop het beslag zo luchtig dat het crème kleurig is en als een dik lint van de mixergarde af loopt. Lees op de pagina biscuitbodem maken precies hoe je beslag eruit moet zien.
  • Doe 1/3 van het beslag in een ingevette springvorm van 16 cm doorsnede. 
  • Haal de bakplaat met decoratiebeslag uit de vriezer. Verdeel 2/3 van het beslag over het bevroren decoratiebeslag.
  • Tik de bakplaat een paar keer hard tegen het werkblad zodat grote luchtbellen kunnen ontsnappen. 
  • Bak het decoratiebeslag en de springvorm in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius voor 15 minuten of tot het mooi goudbruin is.

Vulling

  • Week de gelatine in een bakje met koud water. Lees hier meer over gelatine.
  • Splits de eieren. Zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Doe de 2 eidooiers in een ruime kom en zet even opzij.
  • Klop het eiwit op in een vetvrije kom. 
  • Klop de slagroom stijf. Hier hoeft geen suiker bij.
  • Pers het sap uit de 2 limoenen en haal het merg uit het vanillestokje
  • Meng vervolgens de 2 eigelen met de suiker, het vanillemerg en het limoensap.
  • Roer de mascarpone kort door, en meng dit met de eidooiers.
  • Meng daarna ook de slagroom en het opgeklopte eiwit hierdoor. 
  • Haal de gelatine uit het water het water en knijp het water zo veel mogelijk uit. 
  • Los de gelatine op in 1-2 el kokend water. Roer tot de gelatine helemaal is opgelost. Doe dit bij de vulling, en mix zo snel mogelijk goed door. Dit snelle mengen is belangrijk zodat de gelatine zich goed verdeeld en geen klontjes gaat vormen.

Opbouwen 

  • Zet 2 koppen sterke koffie. Doe dit in een diep bord, samen met de amaretto. 
  • Maak van het decoratiebeslag 2 lange stroken van 8 cm hoog. Snijd deze zo dat ze een mooie aansluitende rand van de taart vormen in de springvorm van 18 cm.
  • Zet de rand in de springvorm. Het geeft niet als de rand hoger is dan de vorm zelf.
  • Maak de springvorm open, leg de biscuitbodem erin en sluit de vorm weer. 
  • Giet een dun laagje vulling op de biscuitbodem. 
  • Haal de lange vingers door de koffie met amaretto en beleg de vulling hiermee. Snijd de lange vingers eventueel door om het mooi passend te krijgen. 
  • Rasp een gedeelte van de melk chocolade en strooi dit over de lange vingers. 
  • Herhaal dit tot de gehele taart gevuld is. 
  • Maak de taart af door bovenop een dun laagje cacaopoeder te strooien samen met wat geraspte chocolade. 
  • Laat de taart een nacht opstijven in de koelkast, en genieten maar!