Kletsmajoors

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Dit koekje heeft nog vele andere benamingen. Naast kletsmajoor wordt het ook wel nougatientje of Amsterdams koggetje genoemd. Wat bijzonder is, aan dit koekje, is dat het wordt gemaakt van een spuitbeslag. Dat betekent dat je de koekjes niet uitsteekt, maar op de bakplaat spuit met een spuitzak. Met dit recept maak je ongeveer 24 koeken. 

Karamel maken

  • Eerst maken we de knapperige stukjes karamel die je in het koekje vindt. 
  • Doe de suiker en het water in een pan.
  • Zet dit op middelhoog vuur en roer het niet door.
  • Het mengel begint te koken en het water verdampt rustig. 
  • Als het begint te verkleuren zet je het vuur uit.
  •  De karamel wordt nog steeds donkerder van kleur omdat het in de hete pan zit.
  • Als de karamel een honingachtige kleur heeft voeg je de boter toe. Laat dit smelten.
  • Let op! De karamel is super warm, raak het niet aan.
  • Giet de karamel op een bakplaat met bakpapier en verdeel het zo goed mogelijk.
  • Laat het afkoelen. 
  • Als de karamel afgekoeld is maak je er kleine stukjes van. ik deed dit door het in stukken te breken, in een stevig zakje te stoppen en hier met een deegroller overheen te rollen.
  • Let op!  Zorg er voor dat de stukjes karamel zo klein zijn dat ze gemakkelijk door het spuitmondje kunnen. Anders gaat deze straks verstoppen.

Beslag maken en bakken

  • Meng de zachte roomboter met de suiker.
  • Voeg het ei toe en mix dit door de boter en suiker.
  • Daarna kan je de rest van de ingrediënten toevoegen, ook de stukjes karamel.
  • Mix tot één geheel. 
  • Vul een spuitzak met het beslag. Je kunt kiezen voor een rond of een gekarteld spuitmondje. Ondanks dat het beslag nog uitloopt tijdens het bakken kan je het verschil goed zien. 
  • Spuit bolletjes of rozetjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat je ongeveer 3 cm afstand houdt zodat de koeken uit kunnen vloeien in de oven.
  • Bak de koeken voor 20 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden Celsius.