Kletsmajoors

Rating: 3.8 sterren
5 stemmen

Dit koekje heeft nog vele andere benamingen. Naast kletsmajoor wordt het ook wel nougatientje of Amsterdams koggetje genoemd. Wat bijzonder is, aan dit koekje, is dat het wordt gemaakt van een spuitbeslag. Dat betekent dat je de koekjes niet uitsteekt, maar op de bakplaat spuit met een spuitzak. Met dit recept maak je ongeveer 24 koeken. 

Karamel maken

  • Eerst maken we de knapperige stukjes karamel die je in het koekje vindt. 
  • Doe de suiker en het water in een pan.
  • Zet dit op middelhoog vuur en roer het niet door.
  • Het mengel begint te koken en het water verdampt rustig. 
  • Als het begint te verkleuren zet je het vuur uit.
  •  De karamel wordt nog steeds donkerder van kleur omdat het in de hete pan zit.
  • Als de karamel een honingachtige kleur heeft voeg je de boter toe. Laat dit smelten.
  • Let op! De karamel is super warm, raak het niet aan.
  • Giet de karamel op een bakplaat met bakpapier en verdeel het zo goed mogelijk.
  • Laat het afkoelen. 
  • Als de karamel afgekoeld is maak je er kleine stukjes van. ik deed dit door het in stukken te breken, in een stevig zakje te stoppen en hier met een deegroller overheen te rollen.
  • Let op!  Zorg er voor dat de stukjes karamel zo klein zijn dat ze gemakkelijk door het spuitmondje kunnen. Anders gaat deze straks verstoppen.

Beslag maken en bakken

  • Meng de zachte roomboter met de suiker.
  • Voeg het ei toe en mix dit door de boter en suiker.
  • Daarna kan je de rest van de ingrediënten toevoegen, ook de stukjes karamel.
  • Mix tot één geheel. 
  • Vul een spuitzak met het beslag. Je kunt kiezen voor een rond of een gekarteld spuitmondje. Ondanks dat het beslag nog uitloopt tijdens het bakken kan je het verschil goed zien. 
  • Spuit bolletjes of rozetjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat je ongeveer 3 cm afstand houdt zodat de koeken uit kunnen vloeien in de oven.
  • Bak de koeken voor 20 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden Celsius. 

Smaakten ze goed?

Reactie plaatsen

Reacties

Ria Buissink
3 jaar geleden

Kun je de stukjes caramel ook door zand koekjes deeg doen. Ik mag geen ei nu.

Nadine
3 jaar geleden

Hallo Ria,

Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar het lijkt mij helemaal geen probleem. Ik zou de karamel door het deeg heen mengen, vervolgens de koekjes uitsteken en bakken. De koekjes zullen wel wat harder zijn dan deze kletsmajoors door het andere deeg.

Groeten Nadine

Dorien Firet
4 jaar geleden

Ik bleek een te kleine bakplaat gebruikt te hebben, daardoor waren de koeken na 20 minuten nog niet gaar. Maar ze waren heel lekker!

Nadine
4 jaar geleden

Wat goed dat je dat door had. En natuurlijk super leuk dat je de kletsmajoors hebt gebakken Dorien! Geniet er van.