Gekonfijte sinaasappelschil

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ik vind het heel leuk dat je bij het maken van gekonfijte sinaasappelschil de schil van de sinaasappel tot iets lekkers kunt omtoveren. De schil, die je normaal weggooit kan je nu ineens gebruiken.  Het is helemaal niet moeilijk om dit zelf te maken. De siroop moet wel 3x 24 uur in de siroop staan, dus het duurt wel even voordat je gekonfijte sinaasappelschilletjes eindelijk klaar zijn. Dit recept komt oorspronkelijk van Cees Holtkamp, een bekende banketbakker uit Amsterdam. Met dit recept maak je 1 pot vol gekonfijte sinaasappelschillen op siroop.

  • Was de sinaasappelen goed. Kies bij voorkeur voor een biologische sinaasappel.
  • Snijd de sinaasappel in partjes en verwijder het vruchtvlees.
  • Snijd restjes vruchtvlees van de schil af en verwijder ook het meeste wit van de schil zodat het oranje deel met een dun laagje wit overblijft.
  • Snijd de schillen in dunne reepjes.
  • Doe deze reepjes sinaasappelschil in een pan. Zet ze onder met water en voeg het zout toe. 
  • Zet dit op het vuur breng dit aan de kook.
  • Laat het 1 minuut goed doorkoken. 
  • Giet het zoute water nu af en spoel het zoute water van de schilletjes af met koud water.
  • Doe 400 gram suiker in de pan. Los de suiker op in ongeveer 300 gram water. 
  • Breng de suikersiroop aan de kook. 
  • Haal de pan van het vuur en voeg nu de sinaasappelschillen toe. 
  • Laat dit 24 uur staan.
  • Haal na 24 uur de schilletjes uit de siroop en breng de siroop opnieuw aan de kook.
  • Doe de schilletjes terug in de siroop en laat opnieuw 24 uur staan.
  • Na 24 uur kook je de siroop nog 1x keer zonder sinaasappelschillen. 
  • Als de siroop nog wat dun is kan je deze iets inkoken.
  • Doe de sinaasappelschillen terug en laat staan. 
  • Na 24 uur kan je de sinaasappelschillen gebruiken. Als je ze wil bewaren doe je ze in een potje en zorg je dat ze onder de siroop staan, dan zijn ze houdbaar. 

Ideeën voor het gebruik van gekonfijte sinaasappel

Je kunt gekonfijte sinaasappelschil voor verschillende dingen gebruiken. Het heeft zoete smaak en vooral een heerlijk aroma. Denk voor het gebruik aan:

  • Vulling van een stol 
  • Vulling van een oliebol
  • Bonbonnetjes, bijvoorbeeld gekonfijte sinaasappelschil in pure chocolade
  • Vulling voor een tulband
  • Ga zo maar door... brownie, cake, boterkoek, etc