Mini appelkruimel vlaaitjes

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ze zijn schattig, vind je niet? Deze mini appelkruimel vlaaitjes. Om deze vlaaitjes te maken gebruiken we een simpele cupcake vorm. Je kan het deeg voor deze vlaaitjes heel goed invriezen. Als je gelijk een dubbele batch maakt dan kan je het deeg maken, de volgende keer dat je zin hebt in vlaai, overslaan! Met dit recept maak je 12 mini vlaaitjes. 

Vlaaideeg maken

  • Maak de melk handwarm en meng dit met de suiker en de gist. Laat dit even staan.
  • Doe de bloem in een kom, samen met het snufje zout en de zachte roomboter.
  • Voeg ook het mengsel van suiker gist en melk toe.
  • Kneed dit tot één geheel. 
  • Laat dit voor 30 minuten rijzen op een warme en vochtige plaats.
  • Vet de cupcake tray goed in. 
  • Als je wilt kan je alvast beginnen met de appelvulling of het kruimeldeeg.
  • Als het deeg gerezen is rol je het deeg zo dun mogelijk uit.
  • Snijd rondjes uit het deeg. Met een ronde koekjesvorm (of bijvoorbeeld glas) van ongeveer 9 cm doorsnede.
  • Leg het deeg in de ingevette cupcake tray.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het gelijkmatig rijst en iets minder snel. 
  • Zet de bekleedde vormpjes aan de kant.
 

Vulling maken

  • Schil de appels en snijd in kleine stukjes.
  • Zet de appels in een pannetje op laag vuur.
  • Voeg de suiker, vanillesuiker, kaneel en rozijnen toe.
  • Laat wat sap uit de appels koken.
  • Stamp de appels wat fijn met een aardappelstamper. 
  • Let op!  Wanneer je gekozen hebt voor een andere soort appels dan Elstar kan het zijn dat dit niet nodig is. De Elstar is een hele vaste appel en kookt niet vanzelf kapot. 
  • Ik voegde 1 el custardpoeder toe om het sap van de appels te binden. Het kan zijn dat jij juist meer of minder nodig hebt, afhankelijk van hoeveel sap er uit je appels komt. Zorg er voor dat je vulling de structuur heeft van een dikke appelmoes.

Kruimellaag en bakken

  • Mix de ingrediënten voor de crumble samen in een kom. Kneed het door tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Vul het vlaaideeg met een el appelvulling.
  • Bestrooi de appel met de kruimellaag.
  • Bak de minivlaaitjes in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius voor 10 minuten.