Oranje koekjes

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Wat vind ik het leuk om koekjes te decoreren! Het kan soms best een uitdaging zijn om ze echt strak te krijgen, dus let goed op de dikte van je glazuur. Daarover geef ik je hieronder tips.

In deze koekjes heb ik sinaasappelschil gedaan. Daardoor zijn de koekjes net iets frisser van smaak en dit geeft ze natuurlijk een extra koninklijk tintje. Dus gebruik je vrije koningsdag om lekker koekjes te bakken en met icing te kliederen. Met dit recept maak je ongeveer 24 koekjes.

  • Zorg er voor dat de boter koud is. Snijd de boter in blokjes.
  • Doe alle ingrediënten voor de koekjes samen in een kom.
  • De bedoeling is dat het deeg zo min mogelijk warm wordt. Begin daarom door de boter met twee messen fijn te snijden. 
  • Als de boter fijn gesneden is kneed je het deeg met je handen of met de mixer.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer een 0,5 cm dikte.
  • Steek met een uitsteker de koekjes uit, of gebruik een zelfgetekend of uitgeprint sjabloon. 
  • Leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. 
  • Bak ze in een voorverwarmde oven, voor 12 minuten op 180 graden Celsius.
  • Laat de koekjes afkoelen voor je ze decoreert met glazuur. 
  • Splits het ei, het eigeel gebruiken we niet. 
  • Doe het eiwit samen met het water en de poedersuiker in een kom. 
  • Meng dit tot één geheel. 
  • Test de dikte van de icing. Druipt deze van het koekje af, dan is het te dun, voeg meer poedersuiker toe. Wordt de oppervlakte van het koekje niet egaal en glad, dat is de icing te dik, voeg een druppeltje water toe.
  • Verdeel de icing over meerder bakjes en voeg de kleurstof toe. Voor het goud gebruikte ik Luster dust opgelost in alcohol.
  • Versier de koekjes naar eigen inzicht. Handig hulpmiddel hiervoor kunnen zijn: een spuitzak, satéprikker, stiften met eetbare inkt.