Chocoladetaart met botercrème
Heb je zin in een echt bakproject? Lekker een dagje aan de slag? Dan is deze taart jouw project! Deze chocoladetaart heeft een laag van de allerlekkerse botercrème die je je maar kunt bedenken. Voor deze botercrème moet je dus ook wel wat moeite doen. Je zou de botercrème ook van te voren al kunnen maken. Hij is zelfs prima in te vriezen. Er valt dus vast wel een mouw aan te passen. Met onderstaand recept maak je taart voor ongeveer 8 personen.
Chocoladecake maken en bakken
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
- Klopt de boter samen met de suiker luchtig.
- Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste ei is opgenomen in het beslag.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel, de cacao, het zout en eventueel ook het ammoniumbicarbonaat toe. Ammoniumbicarbonaat zorgt voor extra luchtigheid.
- Voeg ook de melk en de bramenjam toe.
- Zorg dat het beslag goed gemengd is.
- Vet de bakvorm in. Ik gebruikte een hartvormige silicone vorm, maar je kan ook een andere (spring)vorm gebruiken. Gebruik een vorm van ongeveer 24 cm doorsnede.
- Giet het beslag in de vorm.
- Bak de cake in een voorverwarmde oven voor ongeveer 45 minuten op 180 graden Celsius.
- Je kunt alvast aan de slag met de slagroom en de banketbakkersroom, terwijl je cake in de oven staat.
Vulling maken en vullen
- Doe de suiker en slagroom in een kom.
- Klop de slagroom op.
- Voeg als deze bijna stijf is de klopfix toe.
- Zet de slagroom in de koelkast tot je deze gaat gebruiken.
- Laat de cake helemaal afkoelen.
- Snijd indien nodig een stuk van de bovenkant van de cake. Zorg er voor dat deze mooi vlak is.
- Snijd de cake 1 keer door.
- Bestrijk de onderste helft met een royale laag aardbeienjam.
- Spuit vervolgens een laag slagroom op de jam.
- Leg de bovenste helft op de taart.
- Maak, indien nodig, de taart aan de buitenkant schoon.
Botercrème maken
- Voor de botercrème gebruik in het recept van Cees Holtkamp. Dat is botercrème op basis van banketbakkersroom. Het is het lekkerste om de banketbakkersroom ook zelf te maken. Als je dit te veel werk vind dan kan het ook met een pakje uit de winkel. Zelfgemaakt blijft natuurlijk wel het allerlekkerst.
- Let op! Je hebt nu 385 gram banketbakkersroom nodig terwijl het originele recept uit gaat van 700 gram. Hieronder vind je de passende verhoudingen.
- Maak de banketbakkersroom.
- Meng de warme banketbakkersroom met 70 gram suiker.
- Zorg dat je de banketbakkersroom nu helemaal afkoelt tot kamertemperatuur. laat het staan, of mix het door met een mixer.
- Is je banketbakkersroom met suiker op kamertemperatuur? Voeg dan de roomboter toe. Zorg dat deze ook op kamertemperatuur is.
- Meng de boter er met de mixer goed door. Mix net zo lang door tot de botercrème luchtig wordt. Je ziet dit doordat de massa groter wordt en de kleur lichter wordt.
- Doe ongeveer 300 gram van de botercrème in een schaal en meng dit met de cacaopoeder.
- Verdeel de rest van de botercrème over kleinere schaaltjes en kleur naar je eigen smaak.
- Verdeel de chocoladebotercrème over de bovenkant en zijkant van de taart. Strijk dit zo glad mogelijk. Hoe strakker, hoe mooier.
- Doe de gekleurde botercrème is spuitzakken (of andere zakjes) met spuitmondjes waar je bloemen mee kunt spuiten.
- Maak bloemen naar eigen smaak en eigen patroon op je taart.
Verhoudingen banketbakkersroom
Hieronder heb ik de verhouding van de ingrediënten uitgerekend als je speciaal voor deze taart zelf banketbakkersroom gaat maken. Met onderstaande verhoudingen krijgt je de 455 gram banketbakkersroom die je nodig hebt om de botercrème te maken. Het recept vind je hier.
- 275 ml volle melk
- 0,5 vanillestokje
- 55 gram suiker
- 25 gram custardpoeder (of Maïzena)
- 2 eieren (alleen eidooiers)
Reactie plaatsen
Reacties