Focaccia van desem

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Deze focaccia is gemaakt van een desemstarter. Gebruik van een desemstarter geeft extra smaak aan je brood, maar vraagt ook een iets andere werkwijze. En boven al, heb je natuurlijk een desemstarter nodig. Dus verdiep je eerst in het maken van een desemstarter, of vraag een bakker, vriend of bekende of je een deel van hun desemstart mag hebben. 

Dit recept is makkelijk, het kost maar heel weinig moeite, het kost alleen wat tijd. Ik vind het het meest praktisch om 's middags te starten met dit recept, dan kan ik de focaccia de volgende dag bakken.

  • Zorg dat het water handwarm is. Doe het water in een kom en voeg de 100 gram desemstarter hierbij. 
  • Los de desemstarter op in het water en voeg het zout en de bloem toe. 
  • Roer dit door tot er geen losse   bloem meer zichtbaar is. Je hoeft het deeg niet door te kneden. Dek de kom af.
  • Laat het deeg 4 uur staan, waarbij je het ieder uur een keer rustig en kort doorkneed. Dit kan op allerlei manieren, maar zorg ervoor dat het deeg 1 mooie bal blijft, trek het deeg dus niet stuk. Dit filmpje geeft je een idee hoe je dit zou kunnen doen.
  • Doe het deeg in een ruime vorm met een laag olijfolie erin. Ik koos voor een lage ovenschaal van 34 x 24 cm. Dek de vorm af en laat deze een nacht staan.
  • De volgende ochtend is je focaccia mooi luchtig geworden. Besprenkel de bovenkant met olijfolie. 
  • Maak door met je vingertoppen in het deeg te prikken, de kenmerkende deukjes in de focaccia. 
  • Snijd de tomaatjes in 4 stukjes. Beleg de focaccia hiermee en voeg ook tijm en zeezout naar smaak toe. 
  • Bak de focaccia voor 25 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden Celcius.