Witbrood
In dit recept leer je hoe je een basic witbrood kunt bakken. Een heerlijk zacht broodje met een knapperige korst. Vanaf nu kan je tijdens de lunch dus je eigen kakelverse witbrood presenteren. En als je het broodbakken een beetje onder de knie hebt kan je natuurlijk eindeloos variëren; maanzaad, zonnebloempitten, appel kaneel, Italiaanse kruiden, etc. Heel veel succes en plezier!
- Doe de bloem in een kom. Voeg het zout hieraan toe, en meng het zout kort door de bloem.
- Maak een kommetje klaar met 300 ml handwarm water. Roer de gist en de suiker hier doorheen.
- Na een paar minuten zie je bubbels van de gist. Voeg het water nu bij de bloem.
- Meng deze ingrediënten tot één deeg.
- Kneed het deeg daarna nog ongeveer 10 minuten door. Dit kan met de hand of met een keukenmixer. Met een elektrische handmixers gaat dit vaak lastig.
- Doe een klein beetje bloem in de kom, tegen het plakken. Leg het deeg hierop.
- Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek. Laat het deeg 1 uur rijzen.
- Kies ondertussen een vorm uit waarin je het brood gaat bakken. Er zijn speciale broodvormen, maar je kunt ook een cakeblik of en kleine ovenschaal gebruiken.
- Vet deze vorm in met een klein beetje olie of vloeibaar bakvet.
- Na het rijzen kneed je het brooddeeg even kort door.
- Maak een vierkante plak van het deeg, zo breed als je vorm.
- Rol je deeg op en leg het in de vorm, met de naad van de rol naar beneden.
- Laat het deeg in de vorm nogmaals 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius. Zet onder in de oven een hittebestendig bakje gevuld met water.
- Bak het brood voor 35 minuten.
- Laat het brood afkoelen voor je het snijd, anders kan het zijn dat je het kapot snijd.
Reactie plaatsen
Reacties