Karamelsaus

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ik houd echt van zelfgemaakte karamel. Eerst dacht ik dat het ingewikkeld zou zijn, maar dat valt best mee. Je moet de karamel gewoon goed in de gaten houden, zodat ze niet te donker wordt. En natuurlijk moet je de verleiding weerstaan op het te proeven. Het is best lastig om te wachten tot deze heerlijke karamelsaus afgekoeld is. 

  • Doe de suiker in het water in een steelpan met een hoge rand.
  • Je mag het suiker door het water roeren zodat het een beetje oplost.
  • Zet de pan op, op middelhoog vuur. Roer de suiker vanaf nu niet meer door. 
  • Laat de suiker helemaal oplossen. Het mengsel gaat koken.
  • Wals de pan eventueel om de warmte in de pan te verdelen.
  • Laat het mengsel rustig verkleuren. 
  • Tegen de rand van de pan kunnen kristallen ontstaan. Dit komt doordat er door het koken kleine druppeltjes tegen de rand spatten. Deze kun je laten oplossen door met een kwast met wat water langs de rand te vegen.
  • Na ongeveer 15 minuten heeft het mengsel een karamelkleur gekregen. 
  • Haal de pan van het vuur. En blus de karamel af met de room. 
  • Let op! Karamel heeft een temperatuur van 170 graden Celsius, erg heet dus. Als de je de room toevoegt zal deze direct gaan koken. Het is dus handig het gelijk door te roeren met een garde, wanneer je de room toevoegt.
  • Voeg de roomboter en het zout toe, roer het goed door.
  • De karamel zal nog wat dikker worden als het afkoelt.
  • Weersta de verleiding en proef de karamel nog niet. Hier is nog steeds erg heet!