Eierkoeken met rozijnen

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ik wilde altijd al een keer echte eierkoeken maken. Speciaal daarvoor kocht in een potje ammoniumcarbonaat. Ik was heel benieuwd of ik het resultaat kon bereiken van een winkel/bakker. En het is gelukt! Ik gebruikte een recept van Robèrt van Beckhoven als basis, en heb dit zelf een beetje aangepast. Ik heb bijvoorbeeld rozijnen toegevoegd. Met onderstaand recept maak je ongeveer 12 eierkoeken.

  • Mix de eieren,  suiker en melk met de mixer een paar minuten door tot het luchtig wordt. 
  • Zeef de ammoniumbicarbonaat en de bloem, en spatel dit rustig door het eiermengsel heen.
  • Dek het mengel af met plasticfolie.
  • Laat het beslag een aantal uren staan. Je kunt het bijvoorbeeld een nacht laten staan. Ik maakte het 's ochtends en bakte het 's middags, en het stond dus ongeveer 5 uur.
  • Week de rozijnen in warm water en droog ze goed af.
  • Als het mengel een tijd gestaan heeft, spuit je het beslag op een beklede bakplaat. Laat er genoeg afstand tussen want de koeken lopen nog uit. 
  • Beleg het beslag met de rozijnen. 
  • Bak de eierkoeken in een voorverwarmde over voor ongeveer 8 minuten op 230 graden Celsius. 
  • Maak de eierkoeken, nadat ze uit de over komen, direct los van het bakpapier. Laat ze afkoelen en smullen maar!

 

Hoe werk ammoniumbicarbonaat?

Bakken is ook een beetje scheikunde, zeker wanneer je gebruik maakt van ammoniumbicarbonaat. Maar hoe zit dat nou precies? Ammoniumbicarbonaat ontleed zich bij 36 graden Celsius of meer. Hierbij ontstaat ammoniak, kooldioxide(CO2) en water. Ammoniak en kooldioxide zijn beide gassen. Hierdoor ontstaan er dus belletjes in het deeg en worden je eierkoeken heerlijk rustig. Kooldioxide is geurloos, maar de ammoniak zal je tijdens het bakken wel ruiken.