Kruimelvlaai
Deze vlaai zie je steeds vaker, steeds meer winkels en bakkers verkopen hem. Een vlaai met knapperige kruimels en een heerlijke zachte vanille vulling (banketbakkersroom). Ga jij ook zelf aan de slag met deze kruimelvlaai? Ik vertel je stap voor stap hoe je dat doet!
Vlaaideeg
- Maak de melk handwarm en meng dit met de suiker en de gist. Laat dit even staan.
- Doe de bloem in een kom, samen met de zachte roomboter en de eidooier.
- Voeg ook het mengsel van suiker, gist en melk toe.
- Kneed dit tot één geheel en voeg ook het zout toe.
- Laat dit voor 30 minuten rijzen op een warme en vochtige plaats.
Banketbakkersroom
- Doe 425 ml melk met 50 gram suiker in een en zet dit op.
- Voeg het merg van een half vanillestokje toe aan de melk.
- Doe de overgebleven 50 gram suiker samen met de custardpoeder in een kommetje.
- Voeg de eidooiers toe aan de melk en custardpoeder en roer dit goed door.
- Laat de melk zachtjes koken.
- Giet een beetje warme melk in de kom met eieren en custardpoeder.
- Meng dit. Giet het vervolgens terug bij de overige melk.
- Roer de banketbakkersroom goed door. Zet de pan terug op laag vuur.
- Verwarm en roer tot de banketbakkersroom dik wordt.
Kruimels
- Mix alle ingrediënten voor de kruimels samen in een kom. Kneed het door tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Bakken
- Vet de vlaaivorm (of springvorm) in met een beetje vet.
- Rol het gerezen deeg uit en bekleed de vlaaivorm.
- verwijder deeg dat over de randen van de vorm hangt.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het gelijkmatig rijst en iets minder snel.
- Giet de banketbakkersroom in het deeg.
- Verdeel de kruimels over de banketbakkersroom.
- Bak de vlaai in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 20-25 min.
Ingrediënten
Vlaaideeg
200 gram tarwebloem
25 gram roomboter
5 gram gedroogde gist
90 ml melk
15 gram suiker
snufje zout
1 eidooier
Banketbakkersroom
100 gram suiker
475 ml volle melk
half vanillestokje
45 gram custardpoeder (of maïzena)
3 eieren (alleen de dooiers)
Kruimels
150 gram bloem
75 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram koude roomboter
0,5 tl kaneel
snufje zout
Reactie plaatsen
Reacties