Kersenvlaai

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Een lekkere bak koffie en … een stuk zelfgebakken vlaai. Beter wordt het niet toch? Ik houd zelf enorm van kersen, en ik vind deze kersenvlaai dus ook verrukkelijk. Met dit recept kan je hem zelf ook maken. Veel plezier! Je maakt met onderstaand recept een vlaai voor ongeveer 12 personen.

Vlaaideeg maken en bekleden

  • Maak de melk handwarm en meng dit met de suiker en de gist. Laat dit even staan.
  • Doe de bloem in een kom, samen met de zachte roomboter en de eidooier.
  • Voeg ook het mengsel van suiker gist en melk toe.
  • Voeg het zout toe en kneed dit tot één geheel. 
  • Laat dit voor 30 minuten rijzen op een warme en vochtige plaats.
  • Vet de vlaaivorm (of springvorm) goed in met boter. Ik gebruikte een vlaaivorm van 26 cm doorsnede. 
  • Deel het deeg in 2 stukken. Eén stuk bestaande uit 2/3 van het deeg, het andere stuk is dan natuurlijk 1/3 deel. 
  • Rol het grootste stuk zo dun mogelijk uit. Het moet in ieder geval zo groot zijn dat je de vorm hiermee kunt bekleden. 
  • Bekleed de vorm hiermee en snijd de delen die over de rand hangen eraf.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het gelijkmatig rijst en iets minder snel. 
  • Voeg het overgebleven deeg toe aan de kleine bol deeg.
  • Zet de bekleedde vorm aan de kant. 

Vulling maken en bakken

  • Verwarm de kersen samen met de siroop en de suiker in een pan. Breng het aan de kook. 
  • Bind het vocht met de maïzena. 
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Vul de vlaaibodem met de afgekoelde vulling.
  • Rol het kleine deel deeg uit en gebruik dit om een raster van te maken voor de bovenkant van de vlaai.
  • Ik gebruik hier een vlaaistans voor. Dat is een soort grote uitsteekvorm voor een vlaairaster. Natuurlijk kan je ook gewoon zelf repen snijden van het deeg en hiermee een raster vormen. 
  • Versier je raster eventueel met suiker. Bestrijk het raster hiervoor met melk en bestrooi het met suiker. 
  • Bak je vlaai voor ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven. Verwarm voor op 200 graden Celsius. Schakel na 10 minuten de oven terug naar 170 graden Celsius. 

Meer vlaaien? Bekijk ook eens de recepten van de rijstevlaai, de abrikozenvlaai en de mini appelkruimel vlaaitjes.