Amandelspijs

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ik heb al heel wat lekker recepten met amandelspijs erin ge-upload. En wat is er dan leuker dan ook die spijs zelf te maken. Normaal gesproken pas ik recepten graag aan naar mijn eigen smaak. Maar van amandelspijs zal je overal dezelfde ingrediënten en verhoudingen vinden. Het bestaat namelijk uit gelijke delen amandelen en suiker. Hieronder heb ik beschreven hoe je een halve kilo amandelspijs maakt. Je kunt het recept aanpassen naar hoeveel jij nodig hebt. Amandelspijs kan je ook prima invriezen, dus schroom niet iets meer te maken.

  • Maal de suiker en de amandelen in de keukenmachine.
  • Als de amandelen klein zijn geworden voeg je de citroenrasp en een beetje van het ei toe. 
  • Mix het mengel verder fijn. Zet de keukenmachine af en toe stil en bekijk je mengsel. Wanneer dit nog niet samenhangend wordt voeg je nog wat ei toe.
  • Meestal heb je voor 500 gram amandelspijs ongeveer 1 ei nodig. Maar dit kan iets wisselen, bijvoorbeeld als je amandelen meer of minder olie bevatten. 
  • Als de spijs een bol begint te vormen kneed je het samen. 
  • Wikkel de spijs in plasticfolie en leg enkele dagen in de koelkast. Door dit rusten wordt de smaak beter.

Let op! In de meeste recepten staat dat je een ei moet toevoegen aan de amandelspijs. Dit is alleen nodig wanneer je kant-en-klare amandelspijs koopt. Bij de zelfgemaakte amandelspijs heb je dit al gedaan, en deze stap kan je dus overslaan.

Combineren!

Wil je zelf amandelspijs maken maar weet je nog niet waarvoor? Hieronder een paar suggesties:

1. Appelbollen

2. Gevulde speculaaskoeken

3. Stol met amandelspijs