Cinnamon buns

Rating: 5 sterren
2 stemmen

In Amerika at ik voor het eerst dit heerlijke kaneelbroodje, ook wel cinnamon roll genoemd. Ik ben sowieso verzot op kaneel. En dan die lekkere kaneel in een zacht luchtig broodje met een knapperige korst, dat is echt een traktatie om bij weg te dromen. Dat vind ik althans. Met onderstaand recept vul je één springvorm van 24 cm met zo'n 10 cinnamon buns.

  • Warm de melk op tot het handwarm is. Los de suiker op in de melk en voeg de gist toe.  
  • Smelt de boter en voeg deze toe aan een ruime kom. Voeg ook de bloem en het ei toe. 
  • Als er zich in het melkmengel wat bubbeltjes vormen voeg je deze ook toe aan de kom. 
  • Mix met de deeghaken de ingrediënten tot één mooie soepele deegbal.
  • Laat het deeg voor ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Meng de suiker en de kaneel voor de vulling. Smelt ook de boter
  • Het deeg is nu ongeveer verdubbeld in volume.
  • Rol het deeg rustig uit in een rechthoekige lap.
  • Smeer met een kwast gesmolten boter over de gehele deeglap. 
  • Verdeel daarna het suiker-kaneel mengel over de deeglap.
  • Rol de deeglap op over de korte kant van het deeg. 
  • Je krijgt een lange rol deeg. Snijd deze in ongeveer 10 even hoge stukken. Het geeft niet als het ene stuk breder is dan het andere. 
  • Zet deze stukken recht op in de spingvorm, zodat de kaneelvulling zichtbaar is. 
  • Laat het deeg in de springvorm opnieuw 30 minuten rijzen.
  • Na het rijzen is het volume van het deeg toegenomen. 
  • Bak de cinnamon buns voor ongeveer 30 minuten op 180 graden Celsius.
  • Terwijl de cinnamon buns in de oven staan kan je alvast het glazuur maken. 
  • Klassiek glazuur bestaat enkel uit poedersuiker met vocht, bijvoorbeeld water melk of citroensap. Ik koos er voor om ook wat zachte roomboter toe te voegen voor een extra romig glazuur. 
  • Meng de zachte boter met de poedersuiker en voeg daarna de melk toe. 
  • Wil je je glazuur dunner? Voeg dan meer vocht toe. Wil je je glazuur dikker? Voeg dan meer poedersuiker toe.