Oud & nieuw koekjes

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Ik vind deze koekjes super leuk voor oudejaarsavond! Ze zijn lekker, zien er leuk uit, en ze zijn ook niet te groot. Zo kan passen ze perfect tussen allerlei andere hapjes en snackjes. Daarnaast zijn ze ook heel leuk om zelf te maken. En dat kan je prima een paar dagen van te voren doen. 

  • Zorg dat de roomboter koud is. Snijd dit in blokjes.
  • Doe de roomboter in een kom en voeg hier de basterdsuiker, het bloem, het ei, het zout en de kaneel aan toe. 
  • Snijd met 2 messen de roomboter zo veel mogelijk klein. Hierdoor blijft deze zo lang mogelijk koud. 
  • Als de roomboter klein is kneed je met je handen het deeg tot één samenhangende bal. Kneed het deeg zo kort mogelijk.
  • Leg het deeg voor minimaal een half uur te rustig in de koelkast. 
  • Rol het deeg vervolgens uit tot ongeveer een halve cm dikte. Gebruik eventueel wat bloem op je werkblad tegen het plakken. 
  • Steek de cijfers en de cirkels voor de klokken uit. 
  • Leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. 
  • Bak de kleine koekjes voor ongeveer 10 minuten en de grote cirkels voor ongeveer 15 minuten, op 175 graden Celsius. 
  • Splits 1 ei, we gebruiken alleen het eiwit.
  • Maak het glazuur door 1 eiwit en ongeveer 5 ml water door 300 gram poedersuiker te roeren. Je hebt waarschijnlijk glazuur over, maar het is lastig om glazuur met maken met minder dan 1 eiwit. 
  • Je kunt de dikte van het glazuur aanpassen door meer poedersuiker of vocht aan het glazuur toe te voegen. Voor het versieren van de koekjes moet je glazuur best dik zijn.
  • Doe het glazuur in een spuitzak.
  • Als de koekjes afgekoeld zijn, kan je ze gaan versieren. 
  • Ik gebruikte gouden luster dust en eetbare stiften om te versieren.