Brioche brood
Een brioche brood is een heerlijk brood. Het is luchtig en erg rijk door de toevoeging van roomboter en eieren. Door de eieren krijgt het zijn mooie gelige kleur. Dit Franse brood is een echte verwennerij, voor bij een zondags ontbijt bijvoorbeeld. Je snijd uit dit brood ongeveer 12 sneeën.
- Doe de roomboter in een kom en klop deze luchtig.
- Verwarm de melk met de suiker tot deze handwarm is.
- Gist is het meest actief rond lichaamstemperatuur en gebruikt suiker als 'brandstof'. Voeg de gist daarom toe aan de melk en laat het 5 min staan om actief te worden.
- Meng de bloem met het zout en doe dit bij de boter.
- Doe ook de melk met suiker en gist erbij.
- Mix het geheel goed door. Je krijgt een korrelig deegje.
- Voeg 3 eieren één voor één toe aan het deeg. Het zal mooi samenhangend en plakkerig worden. Bewaar het 4e ei om het brood te bestrijken.
- Laat het deeg een uur rijzen in een ingevette kom. Zorg dat de kom op een warm plekje in huis staat, waar het niet tocht. Dek de kom af met een plastic folie of een vochtige theedoek.
- Kneed het deeg door als het een uur gerezen heeft. Zet het deeg vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast. Dit mag ook een hele nacht zijn, als dit je goed uitkomt.
- Door het koelen en rusten is het deeg beter hanteerbaar.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke delen van ongeveer 80 gram.
- Rol hier 8 mooie rond bollen van.
- Vet een cakevorm of broodvorm in met (vloeibare) boter of olie. Ik koos voor een kleinere vorm (21x11 cm) zodat het brood mooi hoog wordt.
- Maak in de vorm 2 rijen van ieder 4 bollen deeg.
- Laat het deeg opnieuw rijzen, nu voor 1,5 tot 2 uur. Denk eraan om de vorm weer af te dekken.
- Na het rijzen kluts je het 4e ei en bestrijk je de bovenkant van het brood hiermee.
- Bak de brioche in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius voor 40 minuten.
Reactie plaatsen
Reacties