Hot cross buns - Engelse rozijnenbroodjes

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Hot cross buns zijn onlosmakelijk verbonden met Pasen. De rest van het jaar smaken ze natuurlijk ook! Traditioneel worden ze in verschillende landen gegeten op Goede vrijdag. Vandaar dat er ook een kruis op broodjes is afgebeeld. Dit kruis maak je zelf op de broodjes met een papje van water en bloem. De broodjes zijn zoet en gevuld met rozijnen. Met dit recept maak je 10 hot cross buns.

  • Doe de roomboter, de melk en de suiker in een pannetje, verwarm dit rustig.
  • Als de boter gesmolten is en de suiker opgelost kan je de gist toevoegen. Doe dit alleen als het mengsel handwarm (ong. 37 graden Celsius). Als het warmer is, laat het dan eerst afkoelen. 
  • Doe de tarwebloem en het zout in een kom. Meng dit kort.
  • Doe het ei, de kaneel en de melk met gist erbij. Rasp ook de sinaasappelschil erdoor.
  • Kneed dit goed door voor minimaal 10 minuten. Het kan zijn dat je mixer het wat zwaar krijgt met het deeg. Kneed dan met de hand verder.
  • Laat het deeg voor een uur rijzen.
  • Was de rozijnen. 
  • Vouw de rozijnen door het deeg heen, en kneed ze door het deeg.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke bolletjes. Probeer de rozijnen zo veel mogelijk aan de binnenkant van de bolletjes te krijgen. Zo verbranden ze niet in de oven.
  • Leg de bolletjes deeg op een bakplaat met bakpapier. Ik koos voor 2 rijen van 5 bolletjes deeg. Laat wat afstand tussen de deegbolletjes zodat het deeg nog kan rijzen.
  • Laat het deeg opnieuw 1 uur rijzen
  • Maak een bloempapje met de bloem en het water. Zorg ervoor dat het zo dik is dat je het mooi kan spuiten. Als je niet tevreden bent over de dikte kan je deze zelf aanpassen door extra bloem of water toe toevoegen.
  • Maak met een spuitzak of een lepel het kenmerkende kruis op de hot cross buns.
  • Bak de broodjes op de bakplaat waar ze al op liggen. Bak ze op 190 graden Celsius voor ongeveer 20 minuten.
  • Voor een mooie glans kun je een klein laagje roomboter over de broodjes kwasten, als ze uit de oven komen.
  • Warm zijn de broodjes het allerlekkerst, de naam zegt het eigenlijk al: HOT cross buns. Ook vind ik ze heerlijk met roomboter erop.