Appeltaart met custard en amandelen

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Dit is een Franse appeltaart. De taart heeft namelijk geen blokjes appel en een ruitjes patroon bovenop, zoals de Hollandse appeltaart. Deze appeltaart is gebakken in een lagere vorm en de appel ligt in partjes op het deeg. Daarnaast is in deze Franse appeltaart ook een laag amandelspijs aangebracht en er komt een amandeltopping boven op. 

  • Zorg ervoor dat de roomboter koud is, snij deze in blokjes.
  • Meng de roomboter met de bloem, het zout, de suiker en de citroenrasp. 
  • Snijd met 2 messen de blokjes roomboter fijn zodat ze kleiner worden en mengen met de overige ingrediënten. 
  • Voeg één voor één een eetlepel ijswater toe en kneed het deeg tussendoor goed door. Wanneer je deeg een bal wordt is het goed. 
  • Vet je vorm in. Ik gebruikte een porseleinen quiche vorm van 27 cm doorsnede. 
  • Bekleed de vorm met het deeg. De het deeg af met bakpapier en gebruik een blindbak vulling om het deeg te vakken. Dit kunnen bakbonen zijn, maar bijvoorbeeld ook rauwe linzen of spliterwten. 
  • Bak de bodem in een voorverwarmde over van 200 graden Celsius voor 20 minuten. 
  • Meng het amandelspijs met 1 ei. Zorg dat het mengsel mooi glad is. (Als je zelf je amandelspijs hebt gemaakt heb je deze al met ei gemengd, en dat is dit dus niet meer nodig.)
  • Verwijder de blindbak vulling. Verdeel de amandelspijs over de bodem. 
  • Schil de 5 elstar appels en verwijder de klokhuizen. 
  • Snijd de appels in partjes, ongeveer 12 partjes per appel. 
  • Verwarm de appel met alle overige ingrediënten voor de appelvulling in een pan voor ongeveer 5 minuten. 
  • Verdeel de partjes appel over de amandelspijs. Laat het overgebleven vocht in de pan. 
  • Splits de 2 eieren, hiervan gebruiken we alleen de eidooiers. Doe de eidooiers samen met de 2 hele eieren een de overige ingrediënten voor de custard in een kom en mix dit goed door.
  • Giet de custard over de appels heen tot de vorm helemaal gevuld is. 
  • Bak de taart opnieuw voor 30 minuten op 165 graden Celsius.
  • Meng ondertussen de ingrediënten voor de amandeltopping met elkaar. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is.
  • Haal de warme taart na een half uur uit de over en verdeel de amandeltopping over de taart. 
  • Schuif de taart opnieuw in de over van 165 graden Celsius voor ongeveer 15 minuten. Zo word da amandeltopping mooi bruin en knapperig.
  • Geniet van deze taart, heerlijk met een beetje slagroom erbij!