Luikse wafels met kersen

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Wat een trakatie, deze Luikse wafels. De zachte wafel met de knapperige stukjes parelsuiker. Luikse wafels worden niet gemaakt van beslag, maar van een deeg. Je stopt een bolletje deeg in de wafelijzer, daarom hebben Luikse wafels ook de kenmerkende ronde vorm. Dit in tegenstelling tot de Brusselse wafels, die van beslag worden gemaakt, en dus helemaal vierkant zijn. In dit recept maak ik ze met kersen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer variaties mogelijk. Je kunt lekker losgaan. Direct uit het wafelijzer zijn ze het allerlekkerst. Met onderstaand recept maak je ongeveer 12 wafels.

Wafels

  • Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
  • Maak de melk handwarm en meng de gist, de suiker en de vanillesuiker met de melk. 
  • Laat dit even staan zodat de gist begint te werken. Dit zie je doordat er bubbeltjes in de melk komen.
  • Meng in een ruime kom, de bloem met de eieren en de boter. Voeg ook de melk met de gist en suiker toe.
  • Mix dit met de mixerhaken tot één geheel. Voeg nu ook het snufje zout toe. 
  • Kneed het deeg met de hand nog ongeveer 5 minuten door.
  • Laat het deeg 30 minuten rijzen.
  • Na het rijzen rol je het deeg uit tot een grote plak.
  • Beleg de helft van de plak met parelsuiker. 
  • Vouw de plak dubbel, zodat de parelsuiker zich tussen het deeg bevind.
  • Vouw en kneed het deeg verder om de parelsuiker goed te verdelen.
  • Maak bolletjes van ongeveer 80 gram.
  • Leg de bollen op een stuk bakpapier en laat het opnieuw 30 minuten rijzen.
  • Verwarm je wafelijzer.
  • Leg de bollen deeg in de wafelijzer en bak ze voor ongeveer 3 minuten. 

Kersen

  • Verwarm de kersen en de sap in een pannetje.
  • Bind het sap met Maïzena. Hiervoor heb je ongeveer 15 gram nodig.

Toetje uitbreiden?

Ben jij een echt toetjesmens en mag dit toetjes van jou best wat meer zijn dan alleen wafels met kersen? Dan zijn hier een paar suggesties waarmee je dit toetje kunt uitbreiden:

1. Voeg een bolletje ijs toe. Simpel vanilleijs smaakt er heerlijk bij.

2. Voeg iets romigs toe. Iedereen kan bedenken dat wafels met kersen en slagroom een hemelse combinatie is. Met mascarponeroom is ook heerlijk! Of bijvoorbeeld een klontje roomboter. 

3. Voeg een topping toe. Wil je iets knapperigs toevoegen denk dan aan amandelschaafsel, nougatine of chocoladeschaafsel. Wil je iets fris, voeg dan een paar muntbladjes toe.

4. Voeg een saus toe. Aangezien chocolade en kersen ook een super combi zijn, zou je een chocoladesaus toe kunnen voegen. Kan het voor jou niet zoet genoeg? Denk dan aan karamelsaus.