Grote stol met amandelspijs

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Een stol is echt een feestelijk brood. Niet voor niets dat het zowel met Kerstmis als met Pasen gegeten wordt. Een stol moet goed gevuld zijn, met veel vruchten en noten en met amandelspijs. Na het bakken een flinke laag poedersuiker er op, en als je hem gaat proeven natuurlijk een laagje roomboter erop. 

  • Zet de krenten en rozijnen in een schaaltje met warm water om ze te laten wellen. Zet dit aan de kant.
  • Warm de melk iets op tot het handwarm is. Los de suiker op in de melk en voeg de gist toe.
  • Doe de bloem, de boter, het ei en de kaneel samen in een kom. 
  • Als er zich in het melkmengsel wat bubbeltjes vormen voeg je deze ook toe aan de kom. 
  • Mix met de deeghaken de ingrediënten tot één mooie deegbal. Kneed het deeg met de hand nog een paar minuten door tot het goed soepel is. 
  • Laat het deeg voor ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek.
  • Snijd ondertussen de hazelnoten grof door. 
  • Giet het water van de rozijnen en krenten en droog deze af. 
  • Maak de amandelspijs los met een vork en meng hier een ei doorheen. (alleen bij kant-en-klare amandelspijs.) Vorm de amandelspijs tot een rol. Deze rol is ongeveer 3 cm dik. 
  • Als het deeg voldoende gerezen is haal je het uit de kom. 
  • Voeg de hazelnoten, rozijnen en krenten toe aan het deeg door ze in het deeg te duwen. Kneed het deeg daarna door. 
  • Door het vullen en kneden verliest het deeg wat luchtigheid. Laat het deeg daarom nog eens rijzen, voor ongeveer 30 minuten.
  • Rol de bol deeg tot een ovale vorm, waarbij de zijkanten van het deeg iets dikker zijn.
  • In het dunnere uitgerolde midden leg je amandelspijs neer. De bedoeling is dat amandelspijs hier even groot is als het deeg. 
  • Vouw het deeg over de amandelspijs heen
  • Bak de stol in een voorverwarmde oven voor ongeveer 60-65 minuten op 170 graden Celsius.
  • Als de stol uit de oven komt verwijder je de donkere rozijnen en krenten die zich aan de buitenkant van de stol bevinden. 
  • Bestrijk de stol royaal met boter.
  • Bestrooi de stol met poedersuiker.