Rijstevlaai

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Een rijstevlaai heeft natuurlijk een vulling van rijstepap. Die rijstepap is natuurlijk wel extra rijk en romig gemaakt met volle melk, boter en opgeklopt ei. Ook zorgen de suiker en de vanille voor extra smaak. Rijstepap klinkt dus misschien wat saai, maar dat is het helemaal niet. Geniet van deze lekkere rijstevlaai. Met onderstaand recept maak je een vlaai voor ongeveer 10-12 personen. 

Vulling maken

  • Breng de melk, met de suiker en de vanille, in een pannetje aan de kook. 
  • Als de melk kookt voeg je de rijst toe. Ik gebruikte Lassie dessertrijst. Deze hoeft niet zo lang te koken.
  • Roer de melk met de rijst regelmatig door om aanbranden te voorkomen.
  • Na ongeveer een kwartier is het een dikke rijstepap geworden. Proef eventueel of de rijst gaar is, als je twijfelt. 
  • Zet het vuur uit en voeg de boter toe aan de rijstepap. 
  • Klop de eieren op in een aparte kom. Klop ze zo lang totdat het mengel een crème-witte kleur heeft gekregen. 
  • Voeg de geklopte eieren toe aan de rijstepap. Schep het door de pap tot het één geheel is. 
  • Voeg het snufje kaneel toe.
  • Zet de vulling aan de kant.

Vlaaideeg maken

  • Maak de melk handwarm en meng dit met de suiker en de gist. Laat dit even staan.
  • Doe de bloem in een kom, samen met de zachte roomboter.
  • Voeg ook het mengsel van suiker gist en melk toe.
  • Kneed dit tot één geheel en voeg ook het zout toe. 
  • Laat dit voor 30 minuten rijzen op een warme en vochtige plaats.
  • Vet de vlaaivorm (of spingvorm) in met een beetje vet.
  • Als het deeg gerezen is rol je het deeg zo dun mogelijk uit.
  • Bekleed de vorm met het deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het gelijkmatig rijst en iets minder snel. 

Bakken en afmaken

  • Vul de vlaaivorm met de rijstepap.
  • Bak de vlaai voor 20 min in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius.
  • Laat de vlaai in de vorm afkoelen.

 

  • Smelt de chocolade. 
  • Strijk de gesmolten chocolade uit over een half vel bakpapier. Zorg dat je het goed dun uitstrijkt.
  • Laat de chocolade hard worden.

 

  • Klop de slagroom samen met de suiker op.
  • Als de slagroom bijna stijf is voeg je de klopfix toe. 
  • Klop de slagroom goed stijf.
  • Zorg dat de vlaai helemaal afgekoeld is.
  • Verdeel de slagroom naar eigen inzicht over de vlaai. Ik spoot grote rozetten op de rand van de vlaai.
  • Haal het bakpapier van de gestolde chocolade.
  • Breek de chocolade in stukjes.
  • Verdeel de chocolade krullen over de taart. Je kunt ook chocolade vlokken gebruiken.
  • Snijd de taart in punten en genieten maar! :)