Open hazelnootschuimtaart

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Hazelnootschuimtaart is een van mijn favorieten. Het knapperige schuim en de romige vulling zijn een heerlijke combinatie. Ik kocht altijd het hazelnootschuimtaartje van AH, maar natuurlijk kan je deze ook zelf maken. Met dit recept maak je de open variant, waarbij je de vulling vanaf de buikenkant kan zien zitten. Met dit recept maak je ongeveer 8 porties taart. 

  • Als je hazelnoten nog een vliesje hebben, verwarm je de oven tot 200 graden en leg je de hazelnoten hier 5-10 min in op een bakplaat. Hierna kan je vliesjes gemakkelijk verwijderen, bijvoorbeeld door de bakplaat flink heen en weer te bewegen of de vliesjes er tussen een theedoek af te wrijven.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten op in een ruime vetvrije kom. Voeg ondertussen de suiker beetje bij beetje toe. 
  • Als het eiwit bijna stijf is voeg je de maïzena en de azijn toe. 
  • Het eiwit is stijf genoeg als er een grote piek eiwitschuim rechtop blijft staan wanneer je de mixer omhoog haalt. 
  • Maak de hazelnoten fijn, gebruik hiervoor het molentje van de staafmixer of een keukenmachine. Draai de noten niet te lang, dan komt de olie vrij en word het mengsel plakkerig. Zorg wel dat de noten zo fijn mogelijk zijn.
  • Spatel de noten door het eiwit heen. Roer niet, en spatel rustig, zodat er zo min mogelijk luchtigheid verloren gaat. 
  • Teken 2 cirkels op de achterkant van 2 vellen bakpapier. Ik maakte cirkels van 23 cm doorsnede. 
  • Verdeel het eiwit gelijkmatig over deze 2 cirkels.
  • Droog het eiwit in een voorverwarmde oven van 90 graden voor ongeveer 3 uur. 
  • Klop de slagroom op samen met de suiker en voeg de klopfix toe als de slagroom bijna stijf is. 
  • Vul de taart. Leg de onderste schuimlaag klaar en smeer hier een laag slagroom op. Besmeer de onderkant van de bovenste schuimlaag met de mokkacrème.
  • Leg de schuimlagen op elkaar zodat de mokkacrème en de slagroom tegen elkaar aan liggen. 
  • Besmeer de bovenkant van de taart met een dun laagje slagroom en bespuit de bovenkant met mooie rozetten slagroom.
  • Decoreer de taart naar eigen inzicht. Ik belegde het midden van de taart met nougatine en versierde de toefjes slagroom met hazelnoten gedipt in karamel. Dit geeft een mooie gouden kleur.