Gevulde oliebollen

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Oliebollen horen echt bij de jaarwisseling, maar ook door het jaar heen smaken ze heerlijk. Ik heb een goed gevulde oliebol gemaakt met een heerlijke fruitige smaak. Jij kunt de vulling altijd naar jouw smaak aanpassen. Natuurlijk heb je naast de genoemde ingrediënten ook frituurvet nodig. En een oliebol kan natuurlijk ook niet zonder poedersuiker. Met dit recept maak je 2 grote schalen vol oliebollen.

  • Was en wel het gedroogde fruit. Doe dit bij voorkeur de avond van tevoren, maar zorg dat je het minimaal 30 min laten wellen.
  • Meng de melk met de suiker en verwarm dit tot het handwarm is. Een temperatuur rond de 37 graden, lichaamstemperatuur, is het meest gunstig voor de gist.
  • Doe de gist bij de lauwwarme melk.
  • Doe de bloem, het ei en de citroenrasp in een grote kom. 
  • Let op! Het is de bedoeling dat je deeg straks in deze kom gaat rijzen. Zorg dat je kom dus een inhoud heeft van minimaal 5 L. 
  • Voeg de melk met de gist toe aan de kom.
  • De ideale temperatuur van het deeg is 28 graden. Als je een thermometer hebt kan je de deegtemperatuur in de gaten houden. Als je deeg wat koud is kan je het deeg mixen terwijl de kom in een bak warm water staat.
  • Mix het deeg gedurende 10 minuten goed door. Voeg aan het einde het zout toe.
  • Zorg ervoor dat je gewelde fruit zo droog mogelijk is. 
  • Snijd de appel en de gekonfijte sinaasappelschil in kleine stukjes.
  • Voeg al het fruit toe aan het deeg. Spatel dit rustig door het deeg heen. 
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat je deeg 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats. 
  • Bak je oliebollen in een frituurpan of braadpan op 180 - 190 graden Celsius. Maak bollen met 2 lepels of een ijsschep. 
  • De meeste oliebollen hebben ongeveer 6 minuten nodig. Check of je eerste oliebollen gaar zijn van binnen. 
  • Mooie schaal, poedersuiker strooien, en aanvallen maar!