Mandarijn kwarktaart met speculaasbodem

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Voor mij passen de smaken van mandarijn en speculaas onmiskenbaar bij de winter. Deze smaken zijn ook nog eens prima te combineren. Daarom heb ik ze verwerkt in een heerlijke mandarijn kwarktaart met speculaasbodem. De vulling bevat natuurlijk mandarijn en volle kwark, maar ook witte chocolade. Zo'n taart wil je tijdens pakjesavond toch op tafel hebben staan? Deze taart is voldoende voor 10-12 personen. 

Bodem

  • Maak van de speculaasjes een fijn kruim. Dit kan met een keukenmachine, het molentje van de staafmixer of met de hand. Bijvoorbeeld door de koekjes met een deegroller of vleeshamer fijn te maken.
  • Smelt de boter.
  • Voeg de koekkruimels bij de gesmolten boter. Roer dit door zodat de boter en koekkruimels goed gemixt worden. 
  • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. 
  • Schep de koekkruimels met boter in de springvorm. Druk het mengsel goed aan en maak het mooi glad. Dit gaat goed met de bolle kant van een eetlepel.
  • Zet de springvorm in de koelkast. 

Vulling

  • Je kunt nu beginnen aan de vulling. Eerst gaan we wat voorbereidingen treffen en daarna mengen we alles tot een heerlijke vulling.
  • Week 4 blaadjes gelatine in een kommetje met water.
  • Smelt de witte chocolade au bain-marie of in de magnetron op een laag vermogen. Zet dit even weg.
  • Pers de mandarijnen uit en doe de citroensap hierbij. Zorg dat je ongeveer 100-120 gram sap krijgt, dan klopt de verhouding met de rest van de ingrediënten.
  • Verwarm het mandarijnensap.
  • Haal de gelatine uit het kommetje en knijp zo veel mogelijk vocht uit de gelatine. 
  • Los de gelatine op in het mandarijnensap. Zet dit even weg. 
  • Klop de slagroom samen met de suiker op in een grote kom.
  • Doe de kwark door de slagroom en mix dit kort door. 
  • Pak de kommetjes met gesmolten chocolade en mandarijnensap erbij.
  • Doe de witte chocolade in de grote kom en mix dit direct door. Door het direct door te mixen verdeelt de chocolade zich goed door de vulling. Als je niet snel genoeg bent zal de chocolade stollen en vind je stukjes witte chocolade terug  in de vulling. (Ook lekker!)
  • Giet het mandarijnensap bij de vulling en mix het opnieuw direct door. 
  • Haal de springvorm uit de koelkast en giet de vulling op de bodem. 
  • Zet de springvorm terug in de koelkast.  

Mandarijnengelei

  • Voor de mandarijnengelei gebruikte ik voornamelijk mandarijnensap. Klinkt logisch hè? :) Maar ik perste ook 2 sinaasappelen uit, en voegde 2 el citroensap toe. Je kunt zelf bepalen welke vruchten jij gebruikt en in welke samenstelling.
  • Giet het vruchtensap door een zeef zodat het vruchtvlees achterblijft en de gelei mooi helder wordt. 
  • Ik hield 280 gram vruchtensap over. Daarom gebruikt ik 3 en 1/3 blaadje gelatine. Heb jij meer of minder sap, pas de hoeveelheid gelatine dan aan. Ga uit van 12 blaadjes gelatine (=20 gram) voor 1L(=1000gram) vruchtensap. Meer lezen over het gebruik van gelatine? Klik hier
  • Doe de hoeveelheid gelatine die jij nodig hebt in een kommetje met water om te weken.
  • Verwarm 1/3 deel van de vruchtensap met de suiker.
  • Roer het door zodat de suiker oplost in de warme vruchtensap. 
  • Haal de gelatine uit het kommetje en knijp zo veel mogelijk vocht uit de gelatine. 
  • Los de gelatine op in de warme vruchtensap.
  • Voeg de rest van de vruchtensap toe aan de warme sap met gelatine. 
  • Haal de springvorm uit de koelkast. 
  • Giet de vruchtensap op de kwarkvulling van de taart. De straal van het gieten van de vruchtensap kan de zachte vulling wat oneffen maken. Houd daarom een eetlepel tussen de straal en de taart zodat de sap rustig op de vulling kan lopen.
  • Zet de taart voor minimaal 3 uur in de koelkast om helemaal op te stijven.
  • Decoreer de taart eventueel met 1 of meer schijfjes mandarijn.