Mokkataart

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Mmm.. een heerlijke zachte, romige mokkataart. Voor veel gelegenheden een hele geschikte taart. Dat komt ook gewoon omdat je bijna iedereen wel kunt verblijden met een stukje mokkataart. Ik maakte deze taart als een verassing voor vaderdag. Een lekkere taart is een prima cadeau vind ik. Helemaal met de golden drip erbij. De smaak ervan voegt niet veel toe, maar het maakt de taart extra feestelijk! Met onderstaand recept maak je  taart voor ongeveer 10 personen.

Biscuitbodem bakken

  • Maak de biscuitbodem. Extra tips en trucks vind je hier.
  • Klop de eieren en de suiker in een hittebestendige kom au bain-marie op.
  • Als het mengsel goed luchtig is haal je de kom van de pan af en klop je het mengsel koud. 
  • Spatel vervolgens de gezeefde bloem en Maïzena door het ei heen. 
  • Giet het biscuitbeslag in een springvorm van ongeveer 24 cm.
  • Zorg er voor dat de springvorm goed ingevet is, en dat de bodem eventueel bekleed is met een stukje bakpapier. 
  • Bak het biscuit in een voorverwarmde oven voor 25 minuten op 180 graden Celsius.

Mokkacrème maken

  • Voor deze mokkacrème gebruiken we een basis van banketbakkersroom waar we een crème van gaan maken. 
  • Doe 425 volle melk in een pannetje en zet dit op samen met 50 gram  suiker en het merg van het halve vanillestokje. 
  • Voeg ook de mokka en het espressopoeder toe aan de melk. 
  • Doe de overgebleven 50 ml melk en de 50 gram suiker, samen met het custardpoeder en de eidooiers in een apart kommetje.
  • Giet een klein beetje van de kokende melk in het kommetje om familie te maken. 
  • Giet vervolgens alles terug in de pan. Het mengsel zal vrijwel direct dik worden.
  • De banketbakkersroom is nu klaar. Voeg 115 gram suiker toe aan de warme banketbakkersroom.
  • Mix de suiker door de banketbakkersroom en klop het geheel koud (of laat afkoelen). 
  • Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is.
  • Voeg de boter in blokjes toe aan de banketbakkersroom. 
  • Klop het geheel goed door. Hoe langer je klopt hoe luchtiger de crème wordt. 

Slagroom en trempeersiroop

  • Klop de slagroom op met 2 el suiker. Voeg als de slagroom bijna stijf is de klopfix toe.
  • Maak de trempeersiroop door de suiker en het water en het espressopoeder samen in een pan te verwarmen totdat alle suiker is opgelost. 

Opbouwen en decoreren

  • Doe de slagroom en de mokkacrème beide in een aparte spuitzak.
  • Snijd de taart zo recht mogelijk door.
  • Besprenkel de bovenste laag biscuit met de trempeersiroop. Het kan zijn dat je trempeersiroop overhoud. 
  • Spuit op de onderste laag biscuit een rand met de mokkacrème. Vul dit op met de slagroom. 
  • Smeer een dunne laag mokkacrème op de bovenste laag en leg deze op de slagroom. Je taart is nu gevuld met een dunne laag mokkacrème en een royale laag slagroom.
  • Bestrijk de buitenkant van de taart met de mokkacrème. 
  • Decoreer de mokkataart hoe jij het leuk vind. Ik maakte rozetjes van mokkacrème op de rand en belegde deze met een chocolade koffieboontje. In het midden van de taart strooide in nougatine. De rand decoreerde ik met golden drip.