Oranje koeken

Rating: 5 sterren
1 stem

De oranje koek is natuurlijk een variatie op de allemansvriend: de roze koek. Voor de gelegenheid maken we die nu lekker oranje en met een hint naar sinaasappel. Zoals je misschien al weet, bestaan roze koeken, en dus ook oranje koeken, uit een schijf cake met daarop het glazuur. Hieronder vind je dus ook een traditioneel cakebeslag. Met onderstaand recept maak je 6 oranje koeken. 

Koeken

  • Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
  • Doe de boter en de suiker in een kom en mix dit goed door.
  • Voeg één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal is opgenomen.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en mix dit goed door. 
  • Vet de vormpjes goed in. Ik koos voor tartelette vormpjes, maar je kan bijvoorbeeld ook een cupcake tray gebruiken.
  • Vul de vormpjes met het beslag. Houd in de gaten dat het deeg nog rijst. Dus maak je vormpjes niet helemaal vol. 
  • Bak je koeken in een voorverwarmde oven op 150 graden Celsius voor 30 minuten. 

Glazuur

  • Ondertussen kan je het oranje glazuur gaan maken. Ik doe dit met ingekookt sinaasappelsap. Je zou hier ook wortelsap of oranje kleurstof voor kunnen gebruiken. Dan is inkoken niet nodig. Je mist dan wel het zuurtje van de sinaasappel.
  • Giet de sinaasappelsap in een pan en kook dit tot er nog maar een klein bodempje over is. Je merkt ook dat het sap dikker wordt en een diep oranje kleur krijgt. Van de 250 ml sap is nog ongeveer 50 ml over. 
  • Meng het sap beetje bij beetje met de poedersuiker. Voeg steeds een beetje toe tot je tevreden bent over de dikte en de kleur. 
  • Speel zelf met de dikte. Is het glazuur te dun? Voeg extra poeder suiker toe. Te dik? Voeg extra ingekookt sinaasappelsap (of water of citroensap) toe.
  • Ingekookt sinaasappelsap geeft een geel-oranje kleur. Als je een fellere kleur wil kan je zelf wat oranje kleurstof (of een klein druppeltje rode kleurstof) toevoegen.
  • Laat de koeken helemaal afkoelen. 
  • Dip of smeer het glazuur over je koek.
  • Laat de koeken een tijdje staan. Het glazuur droogt op waardoor het knapperig laagje wordt.