Speculaaspop

Rating: 5 sterren
1 stem

Speculaaspoppen worden al heel lang gemaakt en cadeau gedaan rond de sinterklaastijd. Het leukste vind ik de houten, handgemaakte vormen. De vorm die ik gebruikte, gebruikte mijn oma ook al om speculaaspoppen mee te maken. Met onderstaand recept maak je ongeveer 7 speculaaspoppen. 

  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed dit tot een mooi, samenhangend deeg.
  • Leg dit deeg in de koelkast voor langere tijd. Minimaal 2 uur, maar bij voorkeur een nacht. 
  • Bestuif de vorm met bloem.
  • Draai de vorm om, om het te veel aan bloem uit de vorm te tikken.
  • Duw de vorm vol deeg. Zorg dat hij helemaal vol is. 
  • Snijd (als je rechtshandig bent) met je rechter hand het overtollige deeg van de speculaaspop, terwijl je met je linkerhand tegendruk tegen het deeg geeft, zodat het goed in de vorm blijft zitten. 
  • Verwijder het afgesneden deeg.
  • Je kunt geschaafde amandel aanbrengen op de achterkant van de speculaaspop. Maak de achterkant van de speculaaspop licht vochtig, bijvoorbeeld met een kwastje. Druk het amandelschaafsel tegen de achterkant van de speculaaspop 
  • Kantel de vorm boven een met bakpapier beklede bakplaat en los de speculaaspop. 
  • Bak de speculaaspoppen voor 10-15 min op 170 graden Celsius. Pas de baktijd en temperatuur eventueel aan, aan de grootte en het gewicht van jouw speculaaspoppen. Mijn vorm is 25 cm lang en hier kan 60 gram deeg in. 
  • Deze speculaaspoppen zijn knapperig en verliezen hun vorm niet in de oven. Wil je de speculaaspoppen minder stevig maken? Leg ze dan, als ze afgekoeld zijn, een paar uur in een doos met bijvoorbeeld een sneetje brood.