Gevulde speculaaskoeken

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Deze koeken zijn een mix van twee geweldige lekkernijen: gevuld speculaas en gevulde koeken. Met deze koeken, een beker chocolademelk en de geur van mandarijnen voelt het altijd als sinterklaas voor mij. Zelfs in juni! Ik maakte met onderstaand recept 21 mini-koeken. Je kunt ook er natuurlijk ook grote koeken van maken, dan krijg je er ongeveer 12 stuks. 

  • Voeg alle ingrediënten van het deeg samen. Zorg er voor dat de roomboter koud is en gesneden in blokjes. 
  • Mix dit met de keukenmachine of met de hand. Wanneer je dit met de hand doet, snijd je de roomboter met 2 messen in kleine stukjes. Kneedt daarna het deeg door. 
  • Als het deeg een bal heeft gevormd, blijf het dan nog even door kneden tot het mooi soepel is. 
  • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. 
  • Maak de amandelspijs los met een vork en prak er 1 losgeklopt ei door heen. 
  • Rol het deeg uit en steek 42 rondjes uit. Ik gebruikte een ronde uitsteker van 5 cm voor de bodem en een gekartelde uitsteker van 6 cm voor de bovenkant. 
  • Leg de onderkantjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Beleg de onderkantjes met een hoopje amandelspijs. Verdeel dit over de bodem.
  • Bekleed de amandelspijs met de bovenkantjes en duw deze aan de randjes een beetje aan.
  • Bestrijk de koeken met ei.
  • Leg een amandel in het midden van de koek en duw deze een beetje aan
  • Bak je koeken in een voorverwarmde over op 180 graden Celsius voor 15 minuten.

Tips

  1. Wil je 1 uitsteker gebruiken en toch zorgen dat de amandelspijs mooi afgedekt blijft? Steek de cirkels dan uit, en rol met de deegroller nog even over de cirkels waarmee je de amandelspijs gaat afdekken. Hierdoor zijn deze iets groter en dunner. 
  2. Maakte je de grote koeken? Bak ze dan voor ongeveer 20 minuten op 180 graden Celcius. 
  3. Wil je dat het deeg een donkerdere kleur krijgt, zoals bij gevuld speculaas?  Gebruikt dan donkerbruine basterdsuiker.
  4.  Gebruik je zelfgemaakte amandelspijs? Dan hoef je geen ei meer toe te voegen.