Binden met maïzena

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Hieronder leg ik je precies uit hoe je kunt binden met maïszetmeel. Maïzena is namelijk een merknaam van maïszetmeel. Je kunt Maïzena gebruiken bijvoorbeeld sauzen dikker kunt maken. Maïzena verandert de smaak van je saus/soep niet.


Hoe?

  • Doe de Maïzena in een kopje of bakje.
  • Voeg een klein beetje water toe. Zoveel dat de Maïzena net onder staat. 
  • Roer het door. Als de Maïzena zich niet mooi door het water verdeeld, maar een klont vormt, moet je nog iets water toevoegen. 
  • Zorg er voor dat je saus/soep tegen de kook aan is.
  • Voeg het maïsmeelpapje toe en roer de saus/soep direct door. Als je dit niet doet kunnen er klonten ontstaan.

Hoeveel? 

Hoeveel Maïzena je nodig hebt is afhankelijk van:

  • hoe dik je gerecht moet worden. 
  • hoe veel je maakt.

Je kunt je voorstellen dat je voor een licht gebonden soep minder bindmiddel nodig hebt dan voor een saus. En natuurlijk ook dat je voor 1 bordje soep minder bindmiddel nodig hebt dan voor een grote pan. 

 

Voor soep: 15 gram Maïzena voor 1 L soep

Voor saus: 20 gram Maïzena voor 1 L saus

Zelf voeg ik Maïzena altijd op het oog toe. Als ik zelf snel een soepje in elkaar flans weet ik namelijk niet hoeveel vocht er in de pan zit. Het kan geen kwaad om een gokje te doen hoeveel je ongeveer nodig zal hebben. Je kunt de dikte van een saus/soep namelijk gemakkelijk aanpassen. Is de saus/soep nog te dun? Dan voeg je nog wat extra Maïzena toe. Is de saus/soep wat te dik? Dan voeg je wat extra vocht toe. 

Wanneer?

Maïzena is geschikt voor het binden alle hartige soepen of sauzen. Ook kan je met Maïzena prima het kersensap binden wanneer je warme kersen wilt serveren. 

Wanneer niet?

Maïzena maakt een saus ondoorzichtig. Het is dus minder geschikt wanneer je een helder eindresultaat wenst. 

Maïzena is niet geschikt om vullingen met producten als geklopte slagroom of roomkaas dikker te maken. Deze producten veranderen van structuur wanneer ze verhit worden, en zullen alleen maar dunner worden. 

Vragen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.